Wat is het BKR?

Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, deelt informatie met aangesloten organisaties over kredieten en gsm-abonnementen die particulieren hebben afgesloten. De aangesloten organisties gebruiken deze informatie om te bepalen of het verantwoord is dat u een nieuwe GSM abonnement of krediet kunt afsluiten. Het BKR is gevestigd in Tiel.
Het BKR beslist dus niet of u een lening, krediet of GSM abonnement kunt afsluiten. De aangesloten organisaties gebruiken in de meeste gevallen meer dan uw BKR gegevens; als u bijvoorbeeld een lening afsluit dan wil een aanbieder ook uw inkomen en maandlasten weten. Deze informatie is overigens niet bekend bij het BKR. In de volksmond hoort men vaak ‘het BKR in Tiel’.

Sta ik bij BKR geregistreerd?
11,5 miljoen particulieren staan in het BKR systeem. Dat wil niet zeggen dat zij geregistreerd zijn als mensen met een betalingsachterstand. Iedere vorm van krediet (leningen, rood staan, maar ook ‘koop nu en betaal later’ betalingen van producten) en afgesloten GSM abonnement (bij een aangesloten lid van het BKR) en worden opgeslagen bij het BKR.
Het BKR houdt in principe niet hypotheken bij, tenzij een consument langer dan 120 dagen een termijnbedrag heeft verzaakt.

Wie ziet mijn BKR gegevens?
U hoeft niet bang te zijn dat iedereen uw BKR gegevens kan inzien. Alleen uzelf en de organisaties die lid zijn van het BKR kunnen uw gegevens bekijken. Ook uw partner of familie mag uw BKR gegevens niet inzien bij het BKR.

Wanneer wordt er naar mijn BKR gegevens gekeken?
Volgens de BKR regels moeten de aangesloten organisaties uw BKR gegevens opvragen wanneer er sprake is van de volgende situaties:
• De aangesloten organisatie overweegt u een kredietfaciliteit te verstrekken (zowel op een bankrekening als creditcard)
• De aangesloten organisatie overweegt u een GSM abonnement te verstrekken.